Mitä eroja on perhosiimoissa ja miten valita oikea perhosiima
Perhosiimoja on erilaisia ja ne eroavat toisistaan monella tavalla kuten materiaaliltaan, pituudeltaan, painoltaan, luokitukseltaan, jäykkyydeltään sekä väriltään. Kokosimme muutamia yleisiä eroja perhosiimojen välillä ja vinkkejä oikean perhosiiman valitsemiseksi:
Pituus: Perhosiimoja on saatavilla eri pituisina mutta yleensä ne ovat pituudeltaan noin 30 metriä. Lyhyemmät siimat ovat yleensä helpommin hallittavissa, mutta ne rajoittavat heittomatkan pituutta. Pidemmät siimat mahdollistavat pidemmän heittomatkan, mutta ne ovat haastavampia hallita.
Paino: Perhosiimoja on saatavilla eri painoisina ja paino mitataan usein grammoissa tai graineissa. Kevyemmät siimat ovat yleensä parempia pienemmille ja aroille kaloille sekä pienempiin vesistöihin, kun taas raskaammat siimat soveltuvat paremmin isommille kaloille ja suurempiin vesistöihin.
Luokka:
#3-5 luokkaiset soveltuvat kevyempään perhokalastukseen ja pienemmille kaloille kuten siialle, harjukselle tai pienemmille taimenille
#6-7 on hyvä kokoluokka aloittelevalle perhokalastajalle ja soveltuu niin taimenelle, kirjolohelle kuin pienemmälle lohelle
#8-9 luokka soveltuu raskaampien perhojen heittämiseen niin hauelle, taimenelle kuin lohelle
Jäykkyys: Perhosiimat voivat olla erilaisia jäykkyydeltään, mikä vaikuttaa heittotarkkuuteen ja siiman hallittavuuteen. Jäykemmät siimat ovat yleensä parempia kauemmas heitettäessä ja suurempien perhojen kanssa, kun taas pehmeämmät siimat soveltuvat paremmin lyhyempiin heittoihin ja pienempien perhojen kanssa.
Väri: Perhosiimoja on saatavilla eri väreissä, kuten vihreä, keltainen tai sininen. Väri voi vaikuttaa siiman näkyvyyteen vedessä, mutta valinta riippuu usein henkilökohtaisista mieltymyksistä.
Vaikka erilaisia siimoja on paljon tulee kuitenkin muistaa, että siima ja vavan toiminta yhdessä on yksi tärkeimmistä asioista. Esimerkiksi #7 luokkaiseen perhovapaan ei kannata ostaa luokitukseltaan liian pientä tai kevyttä siimaa, sillä ne eivät todennäköisesti toimi yhdessä ja siten heittäminen on vaikeampaa. Perhosiiman valinta kannattaa tehdä perhovavan ja kalastuskohteen perusteella, jotta kalastus olisi mahdollisimman tehokasta ja nautinnollista.
Seuraathan jo meidän instagram tiliä, jottei uusimmat julkaisut ja hyödylliset vinkit mene sinulta sivu suun.