Sumukorennon "sumari" kalastuksen kautta uuteen kauteen

12.03.2023

Pitkän talven jälkeen keväällä sumukorennon kuoriutuminen aloittaa monen perhokalastajan kalastuskauden. Voimme puhua siis monelle perhokalastajalle hyvin merkittävästä "tapahtumasta" koko perhokalastuskautta ajatellen. Sumukorento on hyvin yleinen hyönteinen, jota löytyy melkein koko Suomesta.

Sumukorento eli "sumari" kalastus tarjoaa perhokalastajalle mahdollisuuden ainutlaatuiseen kalastukseen, joka vaatii paljon kärsivällisyyttä, oikeaa ajoitusta, kalastustekniikoiden hallintaa sekä tietenkin kalastuskohteen paikallistuntemusta. Sumarikalastus etenkin pintaperhoilla on todella riippuvaista säästä ja olosuhteista, joten sumarireissulle perhorasiaan kannattaakin varata myös nymfejä ja muita perhoja kuin pintaperhoja. Seuraavaksi käydään läpi muutamia yleisiä asioita sumari kalastukseen liittyen.

Potentiaalinen aika kalastukselle:

  • Ensimmäiset kuoriutumiset eivät vielä parasta aikaa - kalat ei ole vielä aktiivisia eikä pintakäyntejä välttämättä esiinny

  • Potentiaalinen aika alkaa kun kuoriutuminen on ollut jo päällä pidemmän aikaa - Jani Aaltosen vinkit Unelmia Onkimassa Podcast -jaksossa

  • Luonnollinen sää - pieni tuulenvire, joka rikkoo veden pintaa

  • Aurinkoinen keli saattaa tehdä kalastuksesta haastavampaa koska kalat ovat arkoja

  • Tyyni keli saattaa tehdä kalastuksesta haastavampaa koska kalat ovat arkoja

  • Yleisesti ottaen sumarikalastus ajoittuu maaliskuusta toukokuun alkuun riippuen kohteen sijainnista ja talven pituudesta

Sumarijäljitelmät ja muut perhot:

Sumarikalastuksessa käytetään useimmiten pintaperhoja ja nymfejä mutta myös muita perhoja kuten esimerkiksi leechejä. Myös jäljitelmien (perhojen) hahmolla ja koolla on merkitystä. Jos perho on liian kookas, suuri ja kelluu vedessä liian korkealla, se voi vaikuttaa negatiivisesti kaloihin ja siten kalojen käytökseen verrattuna pienempi kokoiseen ja matalalla kelluvaan perhoon verrattuna. Hyviä sumarikalastukseen käytettyjä perhoja löytyy alan lehdistä ja netistä mutta listasimme muutamia yleisesti toimivia jäljitelmiä esimerkkeinä. Näitakin kannattaa tietysti olla eri värisinä ja kokoisina!

Potentiaaliset ottipaikat:

  • Paikat joissa kalojen energiankulutus mahdollisimman pieni - miedommat ja hitaammat virrat - kalat ovat vielä kohmeisia

  • Kovimmat koskiosuudet yleisesti haastavimpia, joten niitä kannattaa välttää ensisijaisesti

  • Niskat

  • Välisuvannot

  • Loppuliu'ut

Perhokalastusvälineet:

Sumarikalastuksessa käytettävät jäljitelmät ovat yleisesti pieniä, joten "raskaita" välineitä kalastukseen ei tarvitse. Yleisesti 9' (jalkainen) ja # 5-7 luokkainen perhovapa ja saman luokkainen perhokela on oikein toimiva ratkaisu. Joissakin tietyissä olosuhteissa joutuu kalastamaan paikoista, joissa on vielä jäätä tai puskia häiritsemässä, joten myös pidemmästä, esimerkiksi 10 jalkaisesta perhovavasta voi olla hyötyä.

Yleisesti perhovavan ja perhosiiman valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että sumarikalastuksessa tarvitsee usein heittää hyvin tarkasti ja pitkälle. Usein myös puuskainen tuuli voi vaikuttaa kalastukseen, jolloin esimerkiksi liian kevyet siimat voivat vaikuttaa kalastuksen toimivuuteen ja kalastuksen mielekkyyteen.

Sumariaikaan useilla koskilla on myös voimassa oleva kahluukielto, jonka seurauksena pitkät heitot voivat olla tarpeen. Tällaisissa tilanteissa kannattaakin turvautua esimerkiksi #7 luokkaiseen vapaan. Ja nostetaan tosiaan vielä erikseen esiin se, että sumarikalastuksessa voi ja kannattaakin käyttää samaa vapaa kuin muutoinkin koskikalastuksessa käytät!

Sumarikalastuksen aikaan vesi on usein kirkasta ja kylmää, jolloin kalat ovat usein myös arkoja. Kalastuksessa käytettävä perukesiima saa olla siis pitkä, ohut ja matalalla uiva. Perukesiiman kärjen paksuus voi olla esimerkiksi jotain 0.15-0.20 mm luokkaa.

Suosituimpia paikkoja sumarikalastukseen:

  • Äyskoski
  • Läsäkoski
  • Kärnänkoski
  • Keihärinkoski
  • Huopanankoski
  • Tainionvirta

Sumarikalastus on suurelle osalle perhokalastajista uuden kauden lähtölaukaus, reissu jossa pitkän talven jälkeen pääsemme taas virtavesien ääreen suoristamaan siimoja, vaihtamaan ajatuksia tulevasta kaudesta sekä tietysti myös jahtaamaan kaloja! Sumarikalastukseen vaikuttavin tekijä on olosuhde, joka tietysti ulkoisena tekijänä on haasteellinen. Paras tapa olisi seurata olosuhteiden sekä sään kehittymistä ja sen pohjalta lähteä kalaan. Jos kalenterista on vaikea löytää tilaa lyhyellä varoitusajalla ja reissun ajankohdan joutuu päättämään hyvissä ajoin ennakkoon, kannattaa varautua siihen että olosuhteet ja ajankohta eivät ole parhaat mahdolliset. Sumariajan reissut ovat kuitenkin yleensä olleet hengeltään parhaimpia - pitkän talven jälkeen tajuaa käytännössä että kausihan on jo käynnissä taas! Vielä kun sumarikalastus ei kalastusvälineille aseta mitään erityisiä vaatimuksia.

Keväisiä lukuhetkiä!

Nicolas ja Antti, Tietoa perhokalastuksesta