Lohen perhokalastusta Byskellä

04.05.2023

Kohta on taas aika pakata auto ja suunnata kohti pohjoista lohikauden alkaessa. Ollaan super innoissamme ja ei sitä malta odottaa enää, että päästään tuttuun paikkaan, josta siiman päähän voi saada ison Itämeren lohen! Tällä kertaa matkaamme lohen perässä Byskelle viime vuoden tapaan. Viime vuonna olimme Byskellä elokuussa, joten kalastaminen on varmasti hyvin erilaista tänä vuonna kun pääsemme kalastamaan kirkasta jokeen noussutta kalaa.

Byske on pieni kaupunki Ruotsin pohjoisrannikolla ja sen läpi kulkeva Byske tunnetaan erityisesti lohen kalastusmahdollisuuksista. Byske-joki on noin 140 km pitkä ja se tarjoaa lukemattomia kalastuspaikkoja perhokalastajille. Monet kalastettavat paikat ovat saavutettavissa helposti maanteitse tai kävellen, joten matkakohteena Byske sopii yleisesti monelle.

Byske-joen lohikanta on vuosien varrella vaihdellut mutta viimeisen 15 vuoden aikana se on parantunut huomattavasti. Vaihtelut ovat johtuneet monista tekijöistä kuten ympäristön muutoksista sekä kalastuspaineesta. Paikalliset viranomaiset ovat kuitenkin tehneet erittäin arvokasta työtä lohikannan suojelun ja elvyttämisen eteen. Kalastajat ovat myös tärkeä osa suojelu- ja elvyyttämistyötä. Noudattaen määräyksiä ja sääntöjä he auttavat säilyttämään Byske-joen lohikannan terveenä ja elinvoimaisena, myös tulevaisuudessa.

Byskellä käytetään yleensä 14' tai 15' (jalkaisia) kahden käden vapoja, sillä kalat ovat keskimääräisesti isoja ja todella voimakkaita. Kelojen tulisi olla varmatoimisia ja voimakkailla jarruilla varustettuja. Pohjasiimaa kelalla olisi hyvä olla noin 150-200 metriä. Myös juoksusiiman olisi hyvä olla noin ja 50-90 lbs vahvuista. Alkukaudesta käytetään synkkiä siimoja veden ollessa korkealla ja kohti keskikesää sekä loppukautta kelluvat siimat toimivat myös hyvin. Perukkeen on hyvä olla jotain 0.40-0.60 mm luokkaa, riippuen tietenkin kalastuksen ajankohdasta.

Byskellä pääsee yleisesti hyville heittopaikoille ilman suurempaa kahlaamista. Lohen iskiessä perhoon satojen metrien juoksut kalan perässä eivät ole epätavallisia. Tämän lisäksi joesta löytyy suuria lohkareita ja satunnaisia tukkeja, jotka myös luetaan kalojen hyödyksi. Lohen saamiseksi ylös asti on tehtävä paljon ja kovasti töitä Byskellä.

Suosittuja Byskellä käytettyjä perhoja ovat sekä putkiin että koukkuihin sidotut mallit. Alkukaudesta käytetään yleisesti kirkkaamman ja räikemmän värisiä perhoja ja taas kauden edetessä värimaailma voi olla hieman maltillisempaa. Toimivia perhoja ovat ainakin Ally's Shrimp, Cascade, Banana, Den Vanliga, Thunder and Lighting, Pahtakorva, Willie Gun, Moonshine ja Black and Silver.

Byskellä kalastusluvan voi ostaa kätevästi verkosta. Tutustu kalastettaviin alueisiin, karttanäkymään ja kalastukseen Byskellä täältä.

Nyt on siis aika ottaa kalenteri esiin, lyödä Bysken reissu kalenteriin, pakata perhokamat valmiiksi laukkuun, tuutata perhopenkistä viimeiset perhot rasiaan ja sitten vain odottelemaan reissua.