Kauden virallinen aloitus meritaimenen jokikalastuksen parissa

24.04.2023

Meritaimenen kalastus Itämereen laskevissa joissa on osalle vielä tuntematon tai uusi kokemus ja toisille taas jokavuotinen tapa nauttia perhokalastuskauden aloituksesta. Suomessa on muutamia tunnettuja meritaimenjokia, joissa kalastus alkaa heti jäiden lähdettyä ja tulvavesien laskettua, jolloin meritaimenet aloittavat nousun jokeen odottamaan syksyn kutua.

Meille kauden ensimmäinen reissu ja perhokalastuskauden virallinen aloitus tapahtuu useimmiten juuri meritaimenen jokikalastuksen merkeissä. Kohteeksi olemme valinneet tradition mukaisesti Lapväärtinjoen, joka tarjoaa hyvin monipuolista kalastusta erilaisineen pooleineen ja kalastuksessa pääsee käyttämään vaihtelevasti sekä yhdenkäden että kahdenkäden vapoja. Lapväärtinjoki on Suomen eteläisin luonnollisen meritaimenkannan omaava joki, joka sijaitsee Kristiinankaupungin kupeessa Suomen länsirannikolla. Meritaimenen nousu joella jatkuu läpi kesän aina korkean veden aikaan. Lapväärtinjoella kalastaja voi onnistua pyytämään meritaimenen lisäksi myös harjuksen hauen tai ahvenen.

Lapväärtinjoki on tunnettu sen kalastusrajoituksista, jota kuvaa hyvin esimerkiksi se, että ulkopaikkakuntalainen saa ainoastaan kalastaa joella torstaista sunnuntaihin. Myös kalastusluvan hinta on yleisesti hyvin korkea Suomen mittapuulla, päiväluvan ollessa 40 euroa. Ensikertalaisena on hyvä tutustua ja lukea rajoituksista sekä luvista lisää täältä.

Olemme halunneet jakaa muutamia yleisiä ja varteenotettavia vinkkejä meritaimenen jokikalastukseen Lapväärtinjoella:

Välineet: Perhovapa: Voimakkaampi 9' yhdenkäden vapa #7-8 luokkaisena tai kevyempi 11-14' kahdenkäden vapa #7-9 luokkaisena. Esimerkiksi Elevation, Coastal ja Lpx Chrome -sarjan vavat toimivat omakohtaisten kokemusten perusteella oikein hyvin.

Kela: yhdenkäden vavoille toimii samanluokkainen kela, yleisimmin #7-8 luokkaisena ja kahdenkäden vavoille taas vastaavanlaisesti DH #7-9 luokkaisena. Esimerkiksi Guidelinen Halo-kelat ovat laadukkaita ja toimivat meritaimenen kalastuksessa oikein hyvin.

Siimat: Yhdenkäden vavoille toimii erilaiset WF-siimat. Guidelinen Bullet 2.0, Coastal Evolve tai ULS siima tippeineen sopivat yhdenkäden vavoille oikein hyvin. Kahdenkäden vavoille 4D Multi Tip, Compact ja Ultra-Light Scandi (ULS) perhosiimat toimivat hyvin meritaimenen kalastuksessa.

Perhot: Meritaimenen jokikalastuksessa käytettävät perhot eroavat hieman meritaimenen rannikkokalastuksessa käytettäviin perhoihin. Esimerkiksi keltainen, oranssi, punainen ja sininen ovat suosittuja värejä perhoissa, joita käytetään jokeen nousevan meritaimen kalastuksessa.

Ajankohta kalastukselle: Meritaimenen tiedetään olevan aktiivisempi aamunkoitteessa ja hämärässä, joten kannattaa suunnitella kalastamisen ajankohta näihin aikoihin. Mitä pidemmälle kevät ja kesä etenee, niin kaloja löytyy pidemmältä joesta merestä mitattuna.

Oikeat olosuhteet: Meritaimen suosii kylmempiä vesilämpötiloja ja runsaasti happipitoista vettä, joten etsi alueita, joissa on virtausta ja jonkin verran syvyyttä. Kylmällä vedellä kalat tykkäävät olla miedossa virrassa ja lämpötilojen noustessa niitä löytyy kiivaammista virroista.

Yleistä kalastuksesta: Meritaimen on helposti säikkyvä kala, joten on tärkeää lähestyä jokea hiljaa ja välttää äkillisiä liikkeitä, varsinkin vedessä kahlatessa.

Kalastustekniikat: Kokeile erilaisia uittonopeuksia ja -tekniikoita löytääksesi, mikä toimii parhaiten. Alkukaudesta ja kylmällä vedellä hitaampi uitto toimii yleensä hyvin verrattuna vaikka lämpimään veteen, jolloin nopeampi uitto voi toimia paremmin. Meritaimen voi olla ajoittain nirso, joten uittotekniikan tai perhon vaihtaminen voi päättyä positiiviseen lopputulokseen ja onnistumiseen.

Muita huomiota: Meritaimenen tiedetään olevan aktiivisempi uuden kuun tai täysikuun aikana. Harkitse ja kokeile kalastusta myös siis edellämainittuina ajankohtina.

Varaudu sääolosuihteiden muutoksiin: Itämeren sää voi olla arvaamaton, joten varmista, että otat mukaan sopivat vaatteet ja varusteet, jotta pysyt mukavana ja kuivana kun tuuli tai sade yllättää.

Kalojen ja ympäristön kunnioittaminen: Suomessa yleisesti jokien meritaimenkannat voivat olla hauraita, joten on tärkeää opetella pyytämään kaloja vastuullisesti ja varovasti. Muista lisäksi noudattaa kaikkia säädöksiä ja ohjeita, jotka auttavat suojelemaan ympäristöä ja varmistamaan kalastuksen kestävyyden.

Kireitä siimoja ja kalaisaa kauden alkua!

Nicolas ja Antti, Tietoa perhokalastuksesta